• 25 000 Ft felett ingyenes kiszállítás
  • Széles választék
  • Hetente megújuló akciók
  • Diszdobozos termékek

Tudtad, hogy a vodka története több mint 500 éves?

A vodka manapság az egyik legnépszerűbb szeszes ital, amelyet sokan azonosítanak kizárólag az oroszok italaként, holott valójában a legtöbb szláv és északi államban, de főleg a lengyeleknél és a finneknél hatalmas népszerűségnek örvend, illetve nagy múlttal rendelkezik.

Egyike azoknak az alkoholos párlatoknak, amelyek kapcsán jól elkülönültek egymástól a belépő-, a középkategóriás- és a prémium vonalat képviselő megoldások, miközben nemcsak tisztán történő fogyasztásuk jellemző, hanem koktélban is nagy népszerűségnek örvendenek.

 

Rengetegen vannak, akik csak élvezik a vodka szerteágazó ízhatását, és közben nem is sejtik, hogy ez az ital milyen nagy történelemmel rendelkezik, hiszen több mint 500 éves múlt áll a vodka mögött, amihez számos elnevezés és mítosz köthető.

 

Ha szeretnél egy kicsit jobban megismerkedni a vodka történetével, a legjobb helyen jársz, hiszen az alábbiakban összegyűjtöttük az italhoz kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat.

 

Amennyiben olvasás közben szívesen kortyolgatnál egy finom italt, a Vitexim kínálatából a legjobbak közül válogathatsz: vodka rendelés.

 

Valahol az élet vize, máshol kenyérbor a neve

 

A vodka története a feljegyzések szerint több mint 500 évvel korábbra nyúlik vissza. Az oroszok és a lengyelek nagyjából a 16-17. század óta illetik ilyen névvel ezt az italt, a középkorban viszont még sokkal fantáziadúsabb elnevezései voltak.

 

Akkoriban főként krumpliból készült a vodka, és legalább annyira szolgált gyógyítási célzattal, mint élvezeti cikként. Kiváló ellenszere volt a hidegnek, a megfázásos betegségeknek, a fogfájásnak, de a középkorban a meddőség és a pestis ellen is fogyasztották.

 

Nem véletlenül nevezték nagyon sok régióban aqua vitaének, vagyis az élet vizének, hiszen valóban gyógyító folyadékként tekintettek rá, de ami ennél is izgalmasabb, az a korabeli orosz elnevezése, akik a hlebnoje vinóként ismerték. Ez szabad fordításban kenyérborként értelmezhető, mivel odakint gabonából készítik.

 

A források szerint innen eredeztethető a vodka kifejezés is, ami a szláv „voda”, azaz víz becézett, kicsinyítőképzős változata, mely szabad fordításban nagyjából annyit tesz „vizecske”.

 

Az oroszoknál árpából, máshol különféle gabonafajtákból készítik

 

Bár a lepárlók ma már nagy figyelmet fordítanak arra, hogy jó minőségű vodkát készítsenek, azonban ha kizárólag árpából készült italt fogyasztanánk, akkor jellemzően az orosz lepárlók termékei közül kell válogatnunk.

 

Tiszta árpából ugyanis a legtöbbször már csak Oroszországban készül vodka – néhány kivételtől eltekintve –, a világ más részein a legkülönfélébb gabonafélék kerülhetnek az italba, így rozs, búza, cirok, de még kukorica is.

 

A vodkát hagyományosan 37.5 százalékos alkoholtartalomra fokolják, és tudni kell, hogy a mai változata már köszönőviszonyban sincs az eredetivel, hiszen a 19. századtól használt Coffey-oszlopok bevezetésével rendkívüli tisztaságú vodkák jelentek meg a piacon.

 

A szeszfinomító oszlopoknak és a faszenes tisztítási technológiának köszönhetően a vodkák ma már elképesztő tisztasággal büszkélkedhetnek, ami korábban egyáltalán nem volt jellemző erre az italra.

 

Az oroszok már az 1400-as évek óta készítenek vodkát

 

Kevesen tudják, de Oroszországban már az 1400-as évek óta zajlik vodkakészítés. A feljegyzések szerint ugyanis erre az időszakra vezethető vissza az orosz vodka története, amikor a háromnyomásos földművelés bevezetésével a monostorokban rengeteg felesleges gabona halmozódott fel.

 

A vodka mindig is óriási népszerűségnek örvendett az oroszoknál. Fogyasztása a 19. században élte fénykorát. Olyannyira, hogy a feljegyzések szerint akkoriban sokan el is adósodtak azért, hogy minden nap hozzájuthassanak vodkaadagjukhoz.

 

Természetesen az italt évszázadokon át hamisították, veszélyes vegyszerekkel keverték és vizezték, de III. Sándor orosz cár az 1800-as évek végén egy központi rendeletben állami ellenőrzés alá vetette az italt, azóta pedig minden lepárlónak nagy figyelmet kell fordítania az ital tisztaságára, a hamisításokat pedig kíméletlenül büntetik.

 

Ez nagy szerepet játszott abban, hogy a vodka magas minősége megmaradjon, majd az egész világot meghódíthassa magának.

 

Az 1900-as években terjedt el Európában

 

A vodka kezdetben az oroszok itala volt – bár megoszlanak a vélemények, hogy a lengyelek lehettek a feltalálók –, azonban az 1917-es forradalmat követően rengeteg orosz menekült Európa országaiba, vagyonuk mellett pedig rengeteg vodkát is hoztak magukkal.

 

Így történhetett, hogy a 19-20. században a vodkának sikerült meghódítania Európát, majd az egész világot is. Érdekesség, hogy számos gyártó ekkor nevezte át termékét. Ott volt például a svéd Absolut, amely korábban tiszta szeszként volt hirdetve, de a hasonló eljárásmód miatt ebben az időben vodkára keresztelte a gyártó.

 

A vodka globális fellendülésére a második világháborút követően került sor, így Európa több pontján, főként a balkáni államokban, majd Hollandiában és Észak-Amerikában egyaránt rengeteg minőségi vodka készült.

 

Az oroszok vagy a lengyelek találmánya a vodka?

 

Máig óriási vita folyik arról, hogy az oroszok vagy inkább a lengyelek találmányának tekinthető-e a vodka, hiszen ezzel kapcsolatban nincs egyetértés a két állam között.

 

Ami biztos, hogy a vodka a kelet-európai régióban született, de mai szemmel, illetve a mai országhatárok mellett már szinte lehetetlen megállapítani, hogy pontosan hol.

 

Egy biztos, Lengyelország területéről már a 8. századból vannak feljegyzések egy vodkaszerű párlatról, míg a mai Oroszországból csak a 9. századból találhatunk írásos emlékeket erre vonatkozóan, de tudni kell, hogy ezek még nem vodkák, mint inkább az ital egyfajta előfutárai voltak.

 

Ami tény, hogy a vodka kifejezést először a lengyeleknél használták, egy 1405-ös bírósági jegyzőkönyvben találkozhatunk vele, míg az oroszoknál jóval később, csak 1705-ben akadhatunk rá a vodka elnevezésre egy írásos dokumentumban.

 

Bármi is legyen az igazság, a lengyelek és az oroszok egyaránt évszázadok óta foglalkoznak minőségi vodka lepárlásával, de hogy ki kezdte előbb, az alighanem már soha nem derülhet ki.

 

Vodka ajánló 2024-re

 

Hogy milyen vodkákat érdemes megkóstolni 2024-ben? Az alábbiakban összeállítottunk egy rövid listát, amelynek részeként a szegmens több kategóriájából is válogattunk.

 

Stalinskaya

 

A Stalinskaya vodka érdekessége, hogy bár eredeti orosz receptúra alapján készül, a lepárló mindent alárendelt a kiváló ár-érték aránynak. Magában is jó választás, de ez az ital inkább koktélokban érzi igazán jól magát.

 

Russian Standard

 

Ragaszkodnánk a jó ár-értékhez, de egy vérbeli orosz vodkára vágyunk? Akkor a Russian Standard nem okoz majd csalódást, hiszen a legszigorúbb tradicionális receptúra és eljárásmód alapján készül válogatott alapanyagokból és szénszűrős tisztítással.

 

Absolut Blue

 

Az északi országok is meghatározóvá váltak a vodkakészítés világában. Ebből a sorból érdemes kiemelni a svéd Absolut Blue-t, amely kiváló minőségű búzából készül és páratlan ízvilággal rendelkezik. Kifejezetten izgalmas a hagyományos orosz receptekhez mérten.

 

Beluga Noble

 

Hogy a prémium ligába is belekóstoljunk egy kicsit, a Beluga Noble az orosz vodkák között a legmagasabb szintet képviseli. Válogatott gabonából és kristálytiszta artézi vízből készül, méghozzá tripla szűréssel és 30 napos érleléssel. Igazi csoda!

 

Nep Moi vietnámi rizsvodka

 

A vodkagyártás számos irányban elmozdult az utóbbi évszázadokban. Elég csak felhozni példának a Nep Moi-t, ami egy vietnámi illatos rizsvodka, és azon túl, hogy magán viseli az italtípus jellegzetességeit, egy egészen sajátos utat képvisel.