Az ír kávé nem más, mint a közkedvelt koffeines frissítő, valamint az ír whisky ellenállhatatlan ötvözete. Természetesen rengeteg receptje ismert, sőt mivel egy tipikus esti ital, gyakran koffeinmentes kávéból készítik.
Abban azonban mindenki egyetért az ír kávé kapcsán, hogy a megfelelő whisky a legfontosabb összetevője. Az írek ugyanis rendszerint sokkal nagyobb figyelmet fordítottak erre, mint a hozzáadott kávéra, tejszínhabra vagy éppen cukorra.
Ha ugyanis jó ír kávét akarunk inni, akkor ahhoz elengedhetetlen lesz a minőségi ír whisky hozzáadása! Hogy milyen termékek közül érdemes válogatni? Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a whiskyket, amelyek biztosan nem okoznak csalódást ezen a téren!
Jameson
Mi sem természetesebb annál, minthogy összeállításunkat az egyik legismertebb és talán legkedveltebb ír whiskyvel indítjuk. A John Jameson által megálmodott párlat már az 1700-as évek vége óta meghatározó szereplője a piacnak, méghozzá nem véletlenül.
Az eredetileg skót származású John ugyanis nagyon karakteres ízvilágot alkotott ebben az italban, ami legalább annyira jól fogyasztható önmagában, mint koktélban, ezért közkedvelt akkor is, ha kávéhoz kevernénk hozzá.
Alapvetően egy édeskésebb aromát képviselő ír whiskyről van szó, amit gondosan válogatott árpából, kristálytiszta víz hozzáadásával készítenek, majd ellenőrzött fahordókban érlelnek a maga nemében gyakorlatilag tökéletesre.
A háromszori lepárlásnak köszönhetően a Jameson whisky nagyon lágy és selymes hatást kelt, amiben a párolt gyümölcsök, a sherrys karakter, valamint a mézes és fűszeres élmény uralkodik.
Paddy
A Paddy mondhatni egy igazi klasszikusnak tekinthető az ír whiskyk piacán, hiszen minden megtalálható benne, amit egy ilyen típusú párlattól elvárhatunk, legyen szó akár az ízélményről, akár a színvilágról.
Nem csoda tehát, hogy rengetegen kedvelik kávéba töltve is, hiszen segítségével lehet talán a leginkább elkapni azt a vonalat, amit egykoron az ír kávéval megálmodtak. Persze nemcsak más italokba keverve finom a Paddy whisky, éppen ellenkezőleg, magában is nagyon különlegesnek nevezhető.
Ennek az oka, hogy az amerikai tölgyfahordóban érett italt alacsony üstökben készítik, méghozzá nagyobb mennyiségű malátawhiskyvel kiegészítve, ami alaposan rányomta a bélyegét a benne megtalálható aromákra.
Ebben az italban ugyanis határozottan előtérbe kerültek a malátás és a diós jegyzetek, méghozzá kellemes fűszeresség, mézesség és vaníliás jegyek mellett, egy nagyon határozott frissesség társaságában. Édeskés lecsengésével magabiztos hátteret ad majd kávénknak!
Kilbeggan
A Kilbeggan szintén egy olyan ír whisky, amit alacsonyabb lepárlótestekben készítenek, ezáltal nagyon jellegzetes, harsány ízek, kiemelkedően édeskés jegyzetek találhatók benne, sőt önmagában fogyasztva még az Oloroso hordós érlelés sem marad titokban.
Különösen akkor ajánlott ez a whisky, ha a mennyiségi egységek betartásával is úgy szeretjük az ír kávét, hogy fogyasztásakor előtérben vannak az alkoholos jegyzetek, ami ebben az esetben az édes háttér miatt tökéletesen beleolvad környezetébe.
Az italt közepes testesség jellemzi, méghozzá nagyon intenzíven mézes és malátás zamatokkal, egy meglepően rövid, ámde annál emlékezetesebb lecsengéssel, ami a kávéba keverés szempontjából sokak számára különösen jó hír.
Sokan kedvelik önmagában fogyasztva – 2007-ben még ezüstérmet is kapott az IWSC-n, tehát érdemes megkóstolni –, de édessége miatt a legtöbben inkább koktélba vagy kávéba keverik a Kilbeggan whiskyt.
Bushmills Original
Ha szívesen belekóstolnánk az ír whiskyk felső ligájába, akkor a küszöbön minden kétséget kizáróan a Bushmills whiskyt találjuk, ami háromszori lepárlással és többéves tölgyfahordós érleléssel készül maláta és gabona elegyítésével.
Annyira karakteres és annyira múltidéző, hogy aki ragaszkodik a minőségi ír kávéhoz, az ritkán adja a Bushmills alá. Nem véletlenül, hiszen ez az ital meglepően lágy, éppen ideálisan füstös, miközben aromáira egy erőteljes komplexitás jellemző.
Ezen a téren a száraz malátás háttér és a kellemes édesség ötvöződnek egymással. Garantált, hogy bármilyen kávéba töltjük, a Bushmills Original ír whisky íze minden esetben tökéletesen érezhető marad, ezért sokan imádják ír kávéba töltve.
Ennek az oka, hogy koktélokban is jól megállja a helyét, de markáns jellege miatt természetesen önmagában szintén jó döntés, ha kedveljük a száraz malátás háttér és az édeskés alapízek tökéletes elegyét.
Connemara
Természetesen mindig vannak, akik csak és kizárólag a legjobb minőséget hajlandóak elfogadni egy ír kávéval, amihez elengedhetetlen néhány prémium hozzávaló. Ha ezen a téren éppen a whiskyvel szeretnénk növelni a szintet, akkor érdemes kipróbálni a Connemarát!
A Connemara egy single malt párlat, ami nagyon eredeti az országból érkező termékek palettáján, hiszen nagyszerűen tudja ötvözni a zamatos gyümölcsösséget a füstös ízekkel, méghozzá úgy, hogy közben mégis megmarad benne a klasszikus ír whiskyk karakteressége.
Sokan önmagában szeretik, koktélokban nem nagyon alkalmazzák, de ennek ellenére is érdemes kipróbálni kávéval elegyítve, hiszen a benne megbújó aromák egyenesen feledhetetlenné teszik a végeredményt.
A Connemara ír whiskyben ugyanis a mézes és gyümölcsös megoldások mellett még kávé társaságában is élvezhető minőségben bukkan fel a tőzeges jelleg, méghozzá fűszeres és édeskés aromajegyek társaságában.
Green Spot
Ha még magasabbra emelnénk azt a bizonyos lécet és egy több évszázados múlttal rendelkező, minden téren tradicionális ír whiskyt keresünk magunknak, akkor a Green Spot remek választás lesz önmagában és kávéba keverve egyaránt.
Szintén egy nagyon lágy, gyümölcsös, alapvetően pedig édeskés aromavilággal rendelkező párlatról van szó, amit nagyon sokan szeretnek önmagában fogyasztani. Nem véletlenül, hiszen több kimagasló díjat is megnyert már a Green Spot ír whisky, ami kétségtelenül a prémium minőség szintjelzőjének tekinthető.
A párlatot egyébiránt tölgyfa hordóban érlelték, aromavilágát tekintve pedig kellemesen fűszeres és puha ital, amiből még kávéban is érezni az árpás jegyzeteket, illetve az elnyújtott, főként vaníliás hatású lecsengést.
Bár sokak szerint nem egy szokványos ír whisky, éppen ezért főként azoknak való, akik nem az édességet, mint inkább a fanyar jelleget kedvelik a kávéban. A Green Spot ugyanis tökéletesen kiegészíti ezt a hatást!
Jameson Coffee
Az ír whiskyk egyik koronázatlan királyának tekintett Jameson gondoskodott róla, hogy ma már kávét se kelljen főznünk, ha esetleg kipróbálnánk az ír kávé zamatosságát. Ez az ital ugyanis likőrös jegyzetekkel prezentálja a whisky és a kávé tökéletes elegyét!
A sokak által csak kávélikőrként emlegetett Jameson Coffe hihetetlen energiákat tartogat. Nem véletlenül, hiszen a minőségéről jól ismert whiskyt prémium minősítésű arabica kávéval keverték össze, ami egyenesen elragadó eredményt szült.
Az italban ugyanis a whisky kellemesen pikáns és fűszeres jellege nagyszerű elegyet képez a kávébab sajátosságaival, miközben az egészet fás jegyek, aszalt gyümölcsösség és mazsolás élmény egészít ki, méghozzá egy kellemesen sima lecsengés társaságában.
Mint a legtöbb ír kávé, a Jameson Coffe önmagában, esetleg egy kis tejszínhabbal kiegészítve tökéletes zárása lehet bármelyik napnak, de jéggel keverve vagy behűtve is kirobbanó energiát sugárzó frissítő. Érdemes megkóstolni, ha rajongunk az ír kávé ízéért!