• 25 000 Ft felett ingyenes kiszállítás
  • Széles választék
  • Hetente megújuló akciók
  • Diszdobozos termékek

Pezsgő kisokos: mindent a helyes tárolásról, a felbontásról és a fogyasztásról

A pezsgő a világ számos pontján az egyik legfontosabb ünnepi ital, így példának okáért Magyarországon is minden jelesebb eseményen pezsgőt bontunk, legyen szó akár házasságkötésről, akár évfordulóról vagy egy régóta dédelgetett cél eléréséről.

Ennek az oka leginkább abban keresendő, hogy a pezsgő hosszú évszázadokon át egyfajta luxust képviselt, egy olyan nehezen elérhető prémium szintet, ami csak a leggazdagabbaknak elérhető. Ma már szó sincs ilyesmiről, de a palack nyitásához kapcsolódó ünnepi háttér így is megmaradt.

 

Ami viszont nem igazán szivárgott be a magyar pezsgőfogyasztók közé, az nem más, mint a kapcsolódó tudásanyag, hogy miként kell tárolni, fogyasztani, egyáltalán felbontani helyesen ezt az italt, hiszen már csak a megfelelő tárolásával is sokkal jobb hatásokat csikarhatunk ki a minőségi pezsgőkből.

 

Ezért most összeállítottunk egy pezsgő kisokost, egy gyorstalpalót annak érdekében, hogy aki szeretné egy kicsit magasabb szintre emelni a pezsgőfogyasztást, az hasznos iránymutatást kaphasson ehhez kapcsolódóan.

 

Hogyan tároljuk helyesen a pezsgőt?

 

A pezsgő tárolása nagyon sok esetben okoz fejtörést az embereknek. Rengetegen, ha pezsgőt kapnak ajándékba, csak felteszik a szekrény tetejére, majd hónapokkal később csodálkoznak, hogy még a drágább italoknak is nagyon rossz az ízük. Ennek az oka a helytelen tárolásban keresendő!

 

A pezsgőt ugyanis a borokhoz hasonlóan állandó hőmérsékleten, lehetőleg 10-14 Celsius fokon ajánlott tárolni, méghozzá az se baj, ha teljes sötétségben és állandó páratartalom mellett, noha utóbbiak már inkább csak a régebbi, parafadugóval zárt prémium pezsgőknél fontosak.

 

A pezsgő kapcsán a legjobb, ha fektetve tároljuk, de amennyiben egy-két hónapon belül elfogyasztanánk, akkor nyugodtan állíthatjuk is, mert kevesebbet kell mozgatni, illetve rázni a bontás előtt.

 

Ha viszont évekre szeretnénk eltenni a pezsgőt, mindig fektessük el, máskülönben a parafadugó kiszáradhat, összezsugorodhat, és elengedheti a szén-dioxidot, ami jelentős mértékben csökkenti az ital minőségét. Mindez természetesen csak azokra a pezsgőkre érvényes, amelyek parafa dugóval lettek lezárva!

 

Hogyan bontsuk ki a pezsgőt?

 

A pezsgő felbontásának nagyon sok módszere van, azonban az emberek többsége rosszul csinálja. Tudni kell, hogy a hűtött pezsgőt a bontás előtt eleve nyugalomban, állítva kell tárolni, nem rázogatni, nem döntögetni, hiszen ez a folyamat negatívan befolyásolhatja a nyitást.

 

A zárófólia és a biztonsági drótkosár eltávolítását követően jön az a pont, ahol sokan rosszul járnak el. Nagyon fontos ugyanis, hogy nem a dugót mozgatjuk a palackban, hanem az üveget forgatjuk a dugó fixálása mellett. A dugót nem kell húzni, nem kell feszegetni, ezzel a mozdulattal könnyedén kicsusszan a helyéről.

 

A pezsgő bontásának természetesen számos más módja is van. Az egyik legismertebb a sabrage technika, ami nagyon sok humoros videót eredményezett már a világhálón, noha tény, hogy ez a pezsgőnyitás egyik leglátványosabb módszere. Története állítólag Bonaparte Napóleonhoz köthető, aki szerette szablyával felnyitni az ilyen típusú italokat.

 

Alkalmazásához kell egy nagyobb kés, amelynek nem a kiélezett, hanem a tompa oldalát használjuk. Csak fektessük a pengét a palack nyakára, majd egy határozott mozdulattal üssünk rá a nyak felső részén található kiugró peremre, amitől az üveg vége dugóstul lerepül.

 

Kell-e szellőztetni a pezsgőt a fogyasztás előtt?

 

Erre a kérdésre néhány évvel ezelőtt még nemmel válaszoltak a legnagyobb szakértők is, azonban rövid időn belül nagyon jelentős átalakulás ment végbe a téma kapcsán. Nem véletlenül, hiszen a dekantálás, vagy más néven szellőztetés nagyon megosztó a pezsgőfogyasztók körében.

 

Ennek az oka, hogy a folyamat hatására csökken a pezsgő szénsavassága és aromavilága, azonban miután egyre több helyen kezdték el ennek ellenére is szellőztetni az italt, majd végül a Champagne-régió termelői is ajánlani kezdeték, a világ hozzáállása megváltozott a dekantálás kapcsán.

 

Bár nem minden esetben, de nagyon sokszor jó döntés maximum 15-30 percen át szellőztetni a pezsgőt. Különösen a fiatalabb évjáratoknál ideális, hiszen ezzel a módszerrel könnyebben ki lehet hozni az italból az illatokat és javítani a felhabzást.

 

A pezsgő dekantálása olyannyira elterjedt a világon, hogy ma már direkt erre a célra alkalmazott edények is megtalálhatók a piacon. Ami tehát pár éve még blaszfémiának tűnt, az ma már bizonyos esetekben megengedett, sőt ajánlott módszer.

 

Milyen pohárból igyuk a pezsgőt?

 

Amivel kapcsolatban szintén komolyabb félreértések adódnak a pezsgőfogyasztás kapcsán, hogy mégis milyen pohárból kortyolgassuk ezt az italt?

 

A magas és keskeny pezsgőspohár még mindig jó döntés, hiszen a flőtében a buborékok egyrészt rendkívül látványosak, hiszen magasra tudnak szállni, és hosszasan érintkeznek az itallal, ami sokkal frissebbé teheti a kortyokat.

 

Ez a pohártípus azonban csak az egyszerűbb ízvilággal rendelkező buborékos boroknál jó döntés. Ha egy komplexebb pezsgőt fogyasztanánk, ott már érdemesebb inkább nagyobb szájú poharat választani, mégpedig azért, mert így sokkal több levegővel érintkezik az ital, ami elősegíti az aromák kibontakozását.

 

Érdekesség, hogy nagyon sok szakértő szerint a hagyományos borospoharak a legjobbak a pezsgőhöz, ami alighanem ízlés kérdése, ezért mi inkább azt ajánljuk, hogy próbáljuk ki mindegyiket, abból nem lehet baj.

 

Hogyan tároljuk felbontás után a pezsgőt?

 

A pezsgő tárolása rendkívül nagy odafigyelést és körültekintést igényel a felbontást követően. Tudni kell, hogy nyitott állapotban még hűtőben tartva is legfeljebb 3-5 napon át marad élvezhető egy ilyen típusú ital.

 

Ezt követően nemcsak a buborékok illannak el a palackból, hanem az aromák és az illatok egy nagyon jelentős része is. Természetesen rengeteg házi praktika ismert a tároláshoz, valójában azonban egyik sem hozhat tartós eredményt.

 

A pezsgős üveg szájába helyezett kiskanál például egyszerű mítosz, aminek egyáltalán nincs haszna, de a törlőkendővel vagy papízsebkendővel eltorlaszolt nyílás sem akadályozza meg a kipárolgást, hiszen a szénsav nagyon könnyen áthalad ezeken a rétegeken az ízekkel együtt.

 

Nyilván vannak olyan nem túl szép, de legalább hasznos módszerek, amelyek lehetővé teszik a pezsgős palack gyakorlatilag légmentes lezárását. Amennyiben 5 napnál tovább akarjuk megőrizni a benne lakozó előnyös tulajdonságokat, speciális lezárót kell vásárolnunk hozzá.

 

Ezek képesek teljesen megakadályozni mind a szén-dioxid, mind az aromák kiáramlását a palackból, cserébe viszont nem túl olcsók.