• 25 000 Ft felett ingyenes kiszállítás
  • Széles választék
  • Hetente megújuló akciók
  • Diszdobozos termékek

Mitől olyan különleges az Ír whiskey?

Ha szóba kerülnek a whiskeytípusok, akkor a skót és az amerikai mellett gyakran csak egyfajta mostohagyermekként említik meg az ír whiskeyket, mintha a skót párlatok kevésbé értékes változatai lennének, holott ez ebben a formában egyáltalán nem igaz.

Éppen ellenkezőleg: az ír whiskeyt nem véletlenül emlegetjük önmagában, hiszen legalább olyan különleges karakter jellemzi az írek italait, mint a skótokét vagy az amerikaiakét. Hogy mitől olyan különleges az ír whiskey?

 

Cikkünkben ennek jártunk utána, bemutatva az ír whiskeyk típusait, az egyes párlatokra jellemző ízgazdagságot, valamint más jellegzetes tulajdonságokat, hogy mindenki megérthesse az ír whiskeyben rejlő különlegesség hátteret.

 

Amennyiben a cikk olvasása közben egy jó italt kóstolnál: ír whisky rendelés.

 

Az ír whisky típusai

 

Ahhoz, hogy alaposabban elmélyedhessünk az ír whiskyk sajátosságaiban, mindenképpen ismernünk kell legalább azokat a típusaikat, amelyek széles körben elterjedtek és az egész világon beszerezhetők. Ezek a következők:

 

Single Malt Irish Whisky

 

A Single Malt Irish Whisky sokak szerint a legnemesebb és legjobb ízhatást kínáló ír whisky, amit csak és kizárólag malátázott árpából készítenek. Kimagasló ízgazdagság és rendkívüli komplexitás jellemzi az ilyen italokat.

 

Single Pot Still Irish Whisky

 

Ha egy ír whiskey címkéjén azt olvashatjuk, hogy Single Pot Still, akkor azt minden esetben malátázott és malátázás nélküli árpa keverékéből készítették. Ezek az italok általában nagyon krémes textúrát képviselnek és különösen fűszeresek.

 

Single Grain Irish Whisky

 

A Single Grain ír whiskeyk jellemzően nem árpából, hanem kukoricából vagy

búzából, illetve azok hozzáadásával készülnek el, ami könnyedebbé, sokak szerint finomabbá és fogyaszthatóbbá teszi az ír whiskeyt.

 

Blended Irish Whisky

 

A Blended megnevezés az ír whiskeyk esetében is akkor használandó, ha legalább kettő vagy több whiskytípust kevernek, hogy ezzel erősítsék azok tulajdonságait. Az ilyen italokra főként a harmónia és a sokoldalúság a jellemző.

 

Mi teszi különlegessé az ír whiskyt?

 

Hogy az ír whiskey olyan ellenállhatatlan és sajátos tulajdonságokkal rendelkezik, az leginkább két tényezőnek köszönhető. Az egyik a desztilláció, ami a simább ízjegyeket képviseli, míg a másik a malátázatlan árpa alkalmazása, ami a könnyedséget adja.

 

Háromszoros desztilláció

 

Minden ír whiskeyre kivétel nélkül jellemző, hogy legalább háromszoros desztillációval készül. Ez a gyártók szerint alapvető fontosságú a megfelelő simaság eléréséhez.

 

A háromszori lepárlás nemcsak azért nagyon előnyös, mert képes eltávolítani a legapróbb szennyeződéseket is az italból, de mindemellett olyan spirituszt ad hozzá, ami egyszerre tiszta és bársonyos hatásokat kölcsönöz a végeredménynek.

 

A többszöri desztilláció nélkül az ír whiskeyk nem rendelkeznének olyan kifinomult ízvilággal, amely egyszerre tiszta és élvezetes. Nem véletlen, hogy amennyiben valaki még nem kóstolt semmilyen whiskeyt, először egy minőségi ír párlatot ajánlanak neki.

 

Malátázatlan árpa alkalmazása

 

Szintén az ír whiskey sajátosságaiért felelős, hogy elkészítéséhez malátázatlan árpát is alkalmaznak, ami sokkal egyértelműbb, sokkal könnyebben megfejthető ízprofilt ad a whiskey számára, hiszen nem keveredik hozzá füstösség, amit sokan például egyáltalán nem szeretnek a skót párlatokban.

 

A malátázatlan árpa jóvoltából az ír whiskybe sokkal fűszeresebb ízhatás kerül, egy üdítő könnyedség, ami nagyszerűen képes megőrizni a gabona természetes aromáit még akkor is, ha az árpa mellé búza vagy kukorica került az italba, ami szintén nem ritka az ír whiskyknél.

 

Milyen ízjegyek uralkodnak az ír whiskeyben?

 

Bár gyártónként eltérő egy kicsit, hogy milyen ízjegyek kerülnek egy adott ír whiskeybe, azonban nagy általánosságban természetesen ki lehet emelni olyan hatásokat, amelyek sokkal jellemzőbbek ezekre a párlatokra, mint skót vagy amerikai társaikéra.

 

Általánosságban kiemelendő, hogy az ír whiskeyt sokan azért kedvelik, mert a Single Malt párlatokban egyedülálló zöldalmás aromák uralkodnak, amit a legtöbbször a friss méz édessége képes egyensúlyozni.

 

Ennél kicsit összetettebb a helyzet a Single Pot ír whiskeyknél, ahol már inkább az erőteljes fűszeresség, a bors, a mogyorófélék hatásai, valamint sokak nagy meglepetésére a friss menta hatásai érvényesülnek.

 

A legnagyobb érdekesség azonban, hogy a Blended ír whiskeykben megint más háttér uralkodik, hiszen itt már sokkal összetettebb gyümölcsös aromák uralkodnak, a zöldalmás megoldásokat az érett alma és a szőlő kíséri, de a fás jegyzetek is nagyon határozottak.

 

Mi befolyásolja még az ír whiskeyk ízét?

 

A jelleg mellet az ír whiskeyk ízét még két fontos hatás tudja befolyásolni. Az egyik, hogy milyen gabonakeveréket alkalmaztak az ital elkészítéséhez. Gyakori, hogy az árpa mellé kukoricát vagy búzát kevernek, amelyek alaposan ki tudják szélesíteni az italok hatásait.

 

Segítségükkel keverednek az ízek közé könnyed, virágos és krémes hatások, vagyis egy sokkal szélesebb körű aromavilág várja a fogyasztókat.

 

Ezen felül az érlelés sem elhanyagolhatatlan az ír whiskeyk készítésekor, hiszen ahogyan a frissen desztillált nyers whiskey fahordókba kerül, a hordó fájának hatásai beépülnek az italba, így tölgyes, fűszeres és gyümölcsös jegyeket adnak hozzá ízprofiljához.

 

Az érlelés időtartama és körülményei rengeteg extra hatást tudnak kiváltani a whiskeyből, így jellemzően ennek köszönhető a gazdagabb karakter és a páratlan mélység.

 

A régió is hatást gyakorol az ír whiskey ízére

 

Bár Írország nem túl nagy, azonban az egyes régiók ennek ellenére is alapvetően hatással vannak az ír whiskeyk ízvilágára, bár itt nincsenek akkora különbségek vagy olyan jellegzetességek, mint a skótoknál.

 

Az igazi ínyencek azonban így is pontosan tudják már, hogy amennyiben a fűszeres jegyeket keresik, akkor érdemes délen, a County Cork régióban keresgélni, míg az édesebb és gazdagabb profillal rendelkező ír whiskeyk inkább északon készülnek, Dublin, de még inkább Antrim környékén.

 

A nagyobb gyártók ügyesen közrefogták a teljes országot, így minden régióban találhatunk magunknak kedvencet, bármelyik gyártót is választjuk ehhez. Fontos, hogy ne ragadjunk le a lepárlók termékeinél.

 

Bár ezek alapvető mérceként szolgálnak az ír whiskey minőségét tekintve, azonban nagyon sok kis lepárló bújik meg az országban, amelyek rendkívül izgalmas ízekkel és megoldásokkal szolgálnak.

 

Hogyan fogyasszuk az ír whiskeyt a teljes ízhatás érdekében?

 

Az ír whiskey fogyasztása talán az egyetlen olyan dolog, ami nem tér el drasztikusabban az amerikai vagy a skót típusoktól, de nagyon fontos odafigyelni rá ahhoz, hogy a teljes ízhatást élvezhessük.

 

Amennyiben valaki teljes ízhatásra vágyik egy ír whiskey fogyasztásakor, akkor a legjobb, ha szobahőmérsékletű italt tölt jégkockára, esetleg elkever benne néhány csepp tiszta forrásvizet. Ezzel hozhatjuk ki a leginkább a whiskeyben lakozó ízeket.

 

Az italt behűteni nem szabad és óvakodni kell attól is, hogy túl melegen fogyasszuk, mert az inkább kellemetlen jegyeket hoz elő a párlatból.

 

Természetesen az ír whiskeyk számos koktélban jól megállják a helyüket, így rengetegen vannak, akik önmagában nem szeretik ezt az italtípust, viszont más italokkal keverve egyenesen elragadónak találják.

 

Olyan népszerű koktélok épülnek az ír whiskeyre, mint az Irish Coffee, amely gyakorlatilag a kávé és a whiskey csodálatos keveréke, de a frissítő hatású Whiskey Sour is, amelyben a citrommal történő keverés kapja a főszerepet, vagy a hot Toddy, amelyben a méz a legfontosabb összetevő.