• 25 000 Ft felett ingyenes kiszállítás
  • Széles választék
  • Hetente megújuló akciók
  • Diszdobozos termékek

Mit innának ma a híres zeneszerzők, akik imádták a minőségi szeszes italokat?

Rengeteg híres emberről, főleg klasszikus zeneszerzőkről tudjuk, hogy odáig voltak a minőségi alkoholos italokért. Köztük nem egy művész alkotott rendszeresen bódult állapotban, vagy foglalta tételeibe valamilyen módon kedvencét.

Mivel elég szép listát lehetne összeállítani erről – pláne későbbi korok zeneszerzőiről vagy zenészeiről –, ezért úgy határoztunk, hogy összegyűjtjük egy cikkbe a leghíresebbeket, akik biztosan még a mai italkínálatban is találnának maguknak fogukra valót.

Merthogy Mozart vagy Beethoven sem fogyasztott olyan italokat, amelyek manapság már beszerezhetetlenek, vagy ne lenne valamilyen minőségi alternatívájuk, ezért nemcsak a zeneszerzők italfogyasztási szokásait gyűjtöttük össze, hanem az aktuális piacról is választottunk nekik legalább egy italt, amit biztosan kedvelnének.

Lássuk a hírességek listáját!

 

Mozart rajongott a pezsgőkért

 

Ha klasszikus zenéről beszélgetünk, Mozart neve az elsők között merül fel, hiszen az egyik, ha nem a legnagyobb géniusza volt ennek a műfajnak, így az alapműveltség részévé tartozik, hogy legalább egy művet (A varázsfuvola, Figaro házassága stb.) meg tudjunk említeni.

Egy igazi csodagyerek volt, aki már 11 évesen operát írt, és mint a legtöbb ilyen csodagyerek, a feljegyzések szerint ő is nagyon hamar az alkohol rabjává vált, hiszen a zene mellett legalább annyira kedvelte a magas minőségű francia pezsgőket.

Olyannyira, hogy állítólag a már akkor létező, és mindmáig kapható Moet & Chandon Imperial Brut gyakran került a poharába, de bármilyen francia pezsgőt előszeretettel fogyasztott, amely frissítően citrusos hatásokkal rendelkezett és magas minőséggel készült.

A Moet & Chandon kérdéses pezsgője a mai napig az egyik legjobb a piacon, azonban ha Mozart még élne, véleményünk szerint biztosan szívesen poharazgatna olyan gyártóktól is, mint például a JP. Chenet, hiszen példának okáért a JP. Chenet Demi-Sec egy kirobbanóan gyümölcsös ízvilággal és frissítő hatással rendelkező francia pezsgő, ami ráadásul mindenkinek megfizethető árkategóriát képvisel.

 

Stravinsky a whisky megszállottja volt

 

Igor Stravinsky nevét a zenei körökben járatosabbak gyakran ismerik úgy, mint a klasszikus zene megújítója, akitől legalább A tavaszi áldozat című balettet illik ismerni. Egy orosz zeneszerző volt, aki később Franciaországban és Amerikában is élt, így nem meglepő, hogy nem a vodkáért rajongott.

Igornak ennél sokkal többre volt szüksége, kifinomultabb aromákra, és ezt ő a scotch whiskyben találta meg. A legenda szerint soha nem ment sehova úgy, hogy ne lett volna nála egy üveggel ebből az italból, amiből ráadásul az érett megoldásokat választotta előszeretettel.

Hogy akkoriban milyen scotch whiskyket fogyasztott Stravinsky, arról sajnos nem maradtak fenn írásos emlékek, azonban mi biztosak vagyunk benne, hogy a mai piacon is könnyen megtalálná, amit keres, hiszen érett sctotch whiskyből nincs hiány.

Ha például fontos a jó ár-érték arány, a The Glen Silver’s 12 éves érlelésű blended malt scotch whiskyje biztosan lenyűgözni a zeneszerzőt, hiszen nagyon kellemes, gyümölcsös és fás jegyzetek uralkodnak benne, de biztosak vagyunk abban, hogy egy 17 éves Ballantine’s is befutó lehetne nála.

 

Beethoven vörösborba fojtotta bánatát

 

Beethoven kétségtelenül az egyik legkülönösebb klasszikus zeneszerző a múltból. Nagyon nehéz élete volt, mégis olyan csodálatos darabokat vetett papírra, mint az Örömóda vagy a Holdfény szonáta.

Mozarthoz hasonlóan ő is csodagyerek volt, aki nagyon korán egészen elképesztő darabokkal örvendeztette meg a zenekedvelőket, szimfóniái, zongoraszonátái és vonósnégyesei mind a mai napig képesek hatást kiváltani az emberekből. Az utókorra maradt információk szerint ráadásul Beethoven kezeit és füleit gyakran a vörösbor vezette az írásban.

A feljegyzések úgy tudják, hogy a zeneszerző imádta a vörösbort, különösen nagy kedvence volt valamennyi Portugieser szőlőből készült nedű, ami azért különösen jó hír, mert ha Beethoven feltámadna, ma is nagyon széles borkínálatból tudná kiválasztani magának kedvencét.

A magyar borok között ugyanis különösen nagy népszerűségnek örvend ez a szőlőtípus, így a villányi borvidéken számos pincészet készít ilyen finomságokat. Ott van többek között a Vylyan Portugieser vagy a Gere Tamás Villányi Portugieser, amelyek magabiztosan hozzák a kérdéses szőlőtípusra jellemző sajátosságokat.

 

Brahms imádta a tokaji bort

 

Míg Beethovennek mindegy volt, hogy kedvenc bora honnan származik, addig Brahms esetében úgy szól a legendárium, hogy már-már betegesen rajongott a tokaji borokért, aminek az oka leginkább az volt, hogy nagyon imádta Magyarországot.

Bár Liszt Ferenccel nem voltak túl jóban, azonban így is rengeteg alkalommal lépett fel az országban, és ilyenkor mindig kikötötte, hogy csak és kizárólag tokaji borokat hajlandó fogyasztani, mert a zeneszerző állítólag odáig volt az aszúkért.

Mivel a tokaji borvidék mind a mai napig aktív, sőt egyre különlegesebb borok érkeznek arról a környékről, ezért biztosak vagyunk benne, hogy Brahms még manapság is találna magának kedvére való italt valamennyi pincészet kínálatában.

Bár nem ismerjük Brahms ízlését, de amennyiben kedvelte az édes borokat, akkor a Tokaji Szamorodni például biztosan nagy kedvence lenne ma is a Budányi Pincészettől, sőt garantáltan nagy élvezettel poharazgatná a Törley Tokaji Pezsgőjét, ami akkoriban még biztosan nem létezett, de a zeneszerző talán nem mondana nemet rá.

 

Rossini nagy whisky-rajongó volt

 

Bár a vörösborokat is szerette, az operáival, kamarazenéivel és zongoradarabjaival ismertté vált Rossini állítólag nagy whisky-rajongó hírében állt. Talán az ebből vett energia és ihlet segítette hozzá őt ahhoz, hogy életében közel 40 operát írt, ami egyenesen csúcsteljesítménynek tekinthető.

Olyan művek köthetők hozzá, mint a Tell Vilmos, a Hamupipőke vagy A sevillai borbély. A különösen nehéz családi háttérrel rendelkező Rossini nem vetette meg a száraz olasz vörösborokat, de ha tehette, akkor inkább whiskyt fogyasztott.

Sőt, nem is akármilyent, hiszen rajongott a skót whiskyért, amit akkoriban igencsak nehezen lehetett beszerezni, manapság azonban nem jelentene akadályt, akár egy ízletes kevert változatról, akár egy egyhordós megoldásról van szó.

Ha például Rossini a blendelt whiskyk kedvelője volt, a 12 éves Chivas Regalt biztosan nagyon kedvelné manapság, hiszen egy karakteres ízvilágú, díjnyertes skót különlegességről van szó. Amennyiben a zeneszerző inkább a single malt párlatokért rajongott, a szintén 12 éves Glenfiddich ma biztosan ínyére lenne a benne rejlő bársonyos aromák és csodás lecsengés miatt.

 

Liszt Ferenc a konyakot kedvelte

 

Minden idők egyik legnagyobb magyar zeneszerzőjeként tekinthetünk Liszt Ferencre, aki nagyon fontos alakjává vált a 19. századi komolyzenének, így a Magyar Rapszódiáit biztosan mindenki ismeri. Sokan nevezik a magyar Beethovennek is, hiszen 11 évesen már saját koncerteket adott országszerte.

Mint a korszak valamennyi ismert embere és művésze, úgy természetesen Liszt Ferenc is odáig volt az ízletes borokért, úgy tudni, hogy különösen szerette a szekszárdi pincészetekből származó finomságokat, de még ezeknél is jobban kedvelte a francia konyakot.

Nem véletlen, hiszen az akkori időszakban hazánkban a francia konyak az előkelőség fokmérője volt, és Liszt egyenesen odáig volt a jó alaposan érett finomságokért, amivel kapcsolatban jó hír lenne számára, hogy még ma is nagy népszerűségnek örvendenek.

Az XO jelöléssel ellátott konyakok közül Liszt biztosan odáig lenne a Meukow XO konyakért, ami nagyszerű ár-érték aránnyal és kellemesen gyümölcsös aromákkal kecsegtet, de az akár 40 évig érlelt összetevőket tartalmazó Martell XO konyak csodálatos ízvilága is garantáltan elvarázsolná.