• 25 000 Ft felett ingyenes kiszállítás
  • Széles választék
  • Hetente megújuló akciók
  • Diszdobozos termékek

Hogyan készül a TatraTea?

A Tatratea az egyik legkülönlegesebb gyógynövényes likőr a világon, ami a közeli Szlovákiában készül, méghozzá több évszázados hagyománysokkal a háttérben, amelyek a Magas-Tátra hegyeiben élő népszokásokhoz vezethetők vissza.

A tea és a gyógynövények alkoholos kivonatának elegyeként születő ital rövid idő alatt vált elképesztően népszerűvé, így a kezdeti alapváltozathoz csakhamar csatlakoztak az újabb ízvariációk, ma már tehát egy komplett sorozatról beszélhetünk a Tatra Tea kapcsán.

Léteznek ugyanis belőle nagyon enyhe alkoholtartalommal rendelkező változatok (mint például a tejszínnel kevert vagy a kókuszos), de igazán erőteljes típusok is, mint amilyen az erdei gyümölcsös vagy a 72 százalékos, klasszikus receptúrára épülő Outlaw.

Hogy pontosan miből és hogyan készül a Vitexim kínálatából is megvásárolható Tatratea? Ebben a cikkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, illetve azokat a publikus részleteket, amelyek a titkos receptúra mellett fellelhetők a népszerű likőr kapcsán.

 

Helyi különlegességként indult, 2003 óta tömeggyártásban készül

 

A Tatra Tea kapcsán tudni kell, hogy eredeti receptjét a Magas-Tátra hegyei között élő emberek állították össze sok-sok évszázadnyi tapasztalatra építve. Ennek köszönhetően senki sem tudja pontosan, hogy milyen volt az eredeti ital íze, de vélhetően családonként eltérő aromavilággal találkozott, aki tátrai teát fogyasztott.

Az ital története ugyanis ahhoz kapcsolódik, hogy a Magas-Tátrában élő emberek forró tea, illetve gyógynövényekből készült likőr elegyítésével próbálták melegen tartani magukat a cudar hegyi közegben, és ezzel a specialitással kínálták meg vendégeiket is az ottaniak.

Csakhogy a likőrhöz használt összetevők, azok mennyisége, illetve a teával történt keverési arány gyakran különbözött, és alighanem ennek is köszönhető az a szabadosság, ami a Tatratea kapcsán ma jellemzi a teljes termékpalettát.

Az ital nagyüzemi gyártása egyébiránt csak 2003-ban indult el, és már az első évben akkora sikert aratott, hogy 2004-től egyre nagyobb mennyiségre volt igény a vásárlók részéről.

Különleges, termoszhoz hasonlító palackjával hazánkban 2010 óta érhető el hivatalosan, de az újabb szériák már rendszerint nagyobb csúszás nélkül, azonnal megjelennek felénk is.

 

Hogyan készül a Tatra Tea?

 

Most, hogy már ismerjük egy kicsit a történetét, lássuk a Tatra Tea titkait, hogy milyen összetevőkből és milyen eljárásmódok mentén készül ez a különleges szlovák likőr.

 

A legfontosabb összetevők

 

A Tatratea legfontosabb összetevői közül a gyártó alapvetően három dolgot emel ki.

  • Az első a fekete tea, ami valamennyi termékben alapvető. A tealevelek egyenesen Indiából érkeznek Szlovákiába, de nem készítenek belőle teát, hanem alkoholban áznak, aminek jóvoltából malátás ízek, teás aromák és sötét szín kerül az italba.

 

  • Fontos elem továbbá a tölgyfa, ami a szlovákoknál egyfajta szent faként funkcionál. A tölgyfa aprítékot szintén áztatják a finom szeszben azért, hogy domináns és erőteljes fás hatást adjon a teának, ami már a legendás eredeti receptúrára is jellemző volt.

 

  • Végül, de nem utolsó sorban gyógynövények és fűszerek is kellenek a Tatra Teához, amelyek a megfelelő kombinációban rendkívül eredeti és egyedülálló ízeket adnak az italhoz, maga az alkohol pedig képes felszabadítani ezekből az összetevőkből a bennük lévő esszenciát.

 

A három főbb alapanyag mellett a Tatratea számos más egyéb hozzávalót is felvonultat, amelyek egy része mindegyik italban alapvető, mások azonban csak egy-egy típusban fordulnak elő.

  • Valamennyi Tatra Teában alapvető fontosságú a magas hegyekből eredő tiszta forrásvíz, amely képes a természet csodáját és erejét az italba varázsolni, sőt ezzel gyakorlatilag minden üveg ténylegesen is képes átadni a Magas Tátra forrásainak ízét.
  • Az ital hátterét biztosító szesz szintén meghatározó. Ebben a tekintetben cukorrépából készített melasz adja az alapokat, ami eleve egy finom és édes hátteret nyújt minden egyes palacknak.
  • A Tatratea természetesen klasszikus cukrot is tartalmaz, ami elősegíti a megfelelő édesség szabályozását, az emésztést.
  • Vannak olyan típusai a termékcsaládnak, amelyek a legízletesebb gyümölcspárlatok felhasználásával készülnek, így egy egészen új dimenzióba tudják emelni az aromavilágot.
  • A gyümölcspárlatok mellett gyümölcskivonatok is kerülnek a legtöbb Tatrateába. Jellemzően friss gyümölcsből készült koncentrátumokról van szó, amelyek csodálatos és egyben természetes ízeket adnak az italnak.
  • Végül, de nem utolsó sorban az érett gyümölcsök jóvoltából a természetes aromák sem maradhatnak ki a sorból, amelyek még sajátosabbá tudják tenni az egyes típusok ízélményét.

 

Az elkészítés lépései

 

Miután a recept szerint a Tatratea legfőbb összetevőit összekeverték – ilyenkor általában még csak a központi elemeket áztatják be alkoholba –, az elkészítés első lépése minden esetben a kivonás lesz.

Ezt jellemzően két-három lépésben végzik el azzal a célzattal, hogy csak a legjobb alkotóelemek menjenek tovább, csak a legfinomabb anyagok maradjanak meg az italban, azaz megszülessen egy olyan alap, amire tovább lehet építkezni.

A következő lépés a szűrés. Nagyon fontos, hogy a legkisebb darabkákat is kivonják a párlatból, hiszen sok aprócska összetevőből áll össze, amelyek ilyenkor még zavarossá teszik a főzetet, de a szűréskor hibátlan tisztaságúvá válik.

Kevesen tudják, de a Tatrateát is érlelik. Az első szűrést követően az akkor még nyers ital 8 hétig pihen és érlelődik egy hatalmas tartályban, ahol az oxigénnek köszönhetően az ízek és az elemek összekeverednek egymással, majd a folyamat végén egy újabb gépi szűrésen esik át a készülő finomság.

Így születik meg a klasszikus Tatra Tea alappárlat, amihez a kívánt ízhatás elérése érdekében ezen a ponton extra kivonatokkal, párlatokkal és aromákkal dobnak fel, majd a kívánt ideig pihentetik annak érdekében, hogy összeérjenek benne az extra ízek, illetve az ital elnyerje megfelelő erejét.

Általában egy hathetes pihentetési időszak következik, amit a palackozás és a csomagolás követ, amiről szintén érdemes ejteni néhány szót, hiszen a kézzel csomagolt üvegek és külső tulajdonságok igencsak különlegesek.

A Tatratea palackja ugyanis eredeti, termoszhoz hasonló kialakítással rendelkezik, nagyon különleges kupakkal záródik, és érdemes elveszni a meleg bélyegzési technológiával logózott üveg motívumaiban is, hiszen ezen a téren az ősi nap szimbólumának hagyatékai jelennek meg a palackokon.

Fogyasszuk akár tisztán, akár koktélokba keverve, az eredeti és hamisíthatatlan Tatra Tea sokak szerint az egyik legjobb és legkülönlegesebb likőr, ami Európában készül, ugyanakkor nem sorolható be a hagyományos gyógynövény-likőrök közé, hanem saját arca, saját identitása van.

 

A Tatratea típusai

 

A Tatratea a limitált kiadásokat leszámítva jelenleg a következő típusokban érhető el: