• 25 000 Ft felett ingyenes kiszállítás
  • Széles választék
  • Hetente megújuló akciók
  • Diszdobozos termékek

Ezek a Speyside régió legjobb skót whiskyjei

Aki egy kicsit is képben van a skót whiskyk világában, az biztosan hallott már a legendás Speyside régióról. Skóciát ugyanis a whiskykészítés tekintetében több régióra oszthatjuk fel (Highland, Lowland, Islay stb.), és ezek között kimagasló ismertségnek örvend a Speyside.

Közel sem a legnagyobb terület, mégis a skót whiskylepárlók több mint a fele található ezen a gyönyörű vidéken, emiatt az italtípus fellegvárának és központjának nevezik, ahonnan évről-évre számtalan kimagasló minőségű termék kerül a boltokba.

Nem volt azonban ez mindig így! A Speyside régió csak a 19. században indult virágzásnak, előtte nem volt kiugrás az egyes területek között, de amikor a skót whisky rohamos népszerűséggel kezdett terjedni a világon, az emberek az innen származó italokat zárták a leginkább a szívükbe.

Hogy mi ennek az oka? Egyáltalán melyek a legjobb skót whiskyk a Speyside régióból? Az alábbiakban bemutatunk néhányat, ha mi is szeretnénk betekintést nyerni a kérdéses italtípus különleges világába.

 

Miért olyan különlegesek a Speyside régióból származó skót whiskyk?

 

Kevesen tudják, de a skót Speyside régió egykoron az illegális szeszfőzdék világa volt, ahol rengeteg szeszcsempész élt és dolgozott. Valahol nekik köszönhető, hogy a területen olyan sok legális lepárló tudta megnyitni kapuit, hiszen a felszerelés és a technika már eleve adott volt.

Míg a legtöbb skót régióban az illegális szeszfőzés nem tudott elterjedni a szigorú szabályozás miatt, a hatalmas hegyekkel és gyakran cudar időjárással rendelkező Speyside területen azonban mindez védelmet nyújtott az illegális szeszfőzőknek, majd többségük a szigorítások eltörlésével legalizálta tevékenységét.

Ennek köszönhető, hogy a Speyside régióból származó skót whiskyk meg tudták őrizni hagyományaikat és saját stílusukat. Alighanem ez vezetett oda, hogy még manapság is innen származnak a legeredetibb italok.

A Speyside környékéről érkező malátawhiskyk ugyanis nagyon hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek, általában a könnyedebb, virágosabb, elegánsabb és édeskésebb aromák jellemzik őket, de nyilván akadnak köztük kivételek.

Lássunk néhány jobb tételt a kérdéses régióból származó skót whiskyk közül:

 

Benromach 10 éves Single Malt Skót Whisky

 

A Speyside régióból érkező single malt skót whiskyk jellegzetessége, hogy nagyon hosszú ideig érlelik őket, így a Benromach esetében feltüntetett 10 éves ciklus nem kiugró, majdhogynem csak egyfajta belépő szintet kínál, ha ragaszkodunk a magas minőséghez.

Érdekessége még, hogy Double Wood érlelési technikával készül, vagyis először ex-bourbon hordókba zárják az italt, majd a palackozás előtti utolsó éveit ex-sherry hordókban tölti a tökéletes ízhatás elérésének érdekében.

Nagyon határozott aromák jellemzik, már illata is kellemesen gazdag, kóstolásakor pedig nagyon erőteljes, gyümölcsös és fűszeres háttér jellemzi, némi virágosság, tőzegfüstös jelleg kíséretében, sokak szerint kellemesen málnás, illetve szedres tulajdonságokkal.

A Benromach 10 éves single maltja nagyon sok díjat nyert már nemzetközi versenyeken, ha pedig szeretnénk kihozni belőle a maximumot, akkor ne jégre töltsük, hanem keverjük el pár csepp forrásvízzel.

 

Glenfiddich 12 éves Single Malt Skót Whisky

 

A Glenfiddich az egyik legismertebb single malt skót whisky a Speyside régióból, aminek az oka talán a nagy múltból és a kimagasló ár-érték arányból fakad, hiszen ebben az italban valóban minden benne van, ami egy ilyen italtól csak elvárható lehet.

Mint a kérdéses területről származó legtöbb whiskynél, úgy természetesen a Glenfiddich esetében is gondos érlelési folyamatok állnak a háttérben, a 12 éves pihentetés során így amerikai és európai tölgyfahordókat is alkalmaztak ahhoz, hogy elnyerje díjnyertes ízvilágát.

Nem véletlen, hogy ezt a whiskyt gyakran használják viszonyítási pontként, hiszen sokak számára a nagybetűs single malt a Speyside területről, amelyben gyümölcsös, virágos, alapvetően édeskés, így főként tejkaramellás aromák uralkodnak.

Természetesen a fahordós érlelés hatása sem hiányzik belőle, míg lecsengését a bársonyosan simogató, közepesen elnyújtott jelleg övezi, ha tehát egy valóban finom és jellegzetes skót whiskyt kóstolnánk, ez az ital mindig jó döntés.

 

Glenlivet 15 éves Single Malt Skót Whisky

 

A Glenlivet is azok közé a single malt skót whiskyk közé tartozik, amelyek a Speyside régió legjobb és legismertebb italai közé tartoznak. Nem véletlenül kapott olyan sok díjat a korábbi években, hiszen 15 éves érlelési idejével valóban a legjobbak közül való.

Ez a masszív érlelési időszak – amihez főként limousin tölgyfa hordókat alkalmaznak – alaposan meglátszik a Glenlivet színvilágán, hiszen igazán gyönyörű árnyalatok jellemzik, miközben természetesen a benne lakozó aromák miatt sem kell aggódnunk.

Ebben az italban is a gyümölcsösség, a virágos fűszeresség a két uralkodó pont, de a francia tölgyfahordós hatás sem maradt ki belőle, méghozzá enyhén tőzeges hatások társaságában, amit sokan füstös jegyeknek élnek meg.

Jégkockával vagy pár csepp forrásvízzel fogyasztva a 15 éves Glenlivet egy csodálatos zárása egy nehéz napnak, hiszen sokáig megőrzi jegyeit a szájban, különösen a fűszeres és a mandulás érzetet.

 

Knockando 18 éves Single Malt Skót Whisky

 

Ha szeretjük az átlagon felüli időtartamban érlelt single malt skót whiskyket, akkor a Speyside régióból mindenképpen ajánlott megkóstolni a 18 éves Knockandót, amely szintén képes tökéletesen prezentálni mindazt, ami jellemző a kérdéses területről származó italokra.

A Knockando érdekessége, hogy Oloroso sherry hordóban érlelték, aminek köszönhetően kirobbanóan édeskés, de mégis érett whiskys jegyek uralkodnak az italban, de a hordóban töltött 18 évnek köszönhetően a malátás és a mandulás aromák sem maradtak ki belőle.

A többi skót whiskyhez mérten annyira édes, hogy már-már barnacukros aromák lapulnak benne, míg a gyümölcsös karakterek tekintetében a szilva és a körte tekinthetők uralkodónak, méghozzá egy nagy adag vaníliás háttér társaságában.

Lecsengése kifejezetten kellemes és bársonyos, egy különösen nemes és érett italról van szó, amit érdemes szobahőmérsékleten, pár csepp tiszta vízzel elkeverni ahhoz, hogy érezzük belőle a benne lakozó csodákat.

 

The Macallan 12 éves Single Malt Skót Whisky

 

A The Macallan nevét nem véletlenül sorolják a speyside-i single malt skót whiskyk közé a prémium kategóriában, hiszen ez nemcsak árazásán, hanem tulajdonságain is érezhető, így az ital a Double Cask besorolást kapta – méghozzá nem véletlenül.

Ez a skót whisky ugyanis európai és amerikai tölgyfa hordókban érlelődött, előbbiek esetében ráadásul korábban sherryt tároltak, így gyakorlatilag két egészen eltérő ízvilágot sikerült összeengedni benne, ami meglepő, de nagyon jól működik.

A kérdéses skót whisky már kellemesen mély színvilágával rendkívül karakteres hatást kelt, míg a benne lakozó aromák tekintetében az édeskés, karamellás és gyümölcsös jelleg az uralkodó, de természetesen a fahordós érlelés hatásai is megfigyelhetők benne.

Nemcsak a szobahőmérséklet, hanem az erősebb behűtés is nagyon jól áll az italnak, minden esetben elragadó aromák sokasága uralkodik benne, méghozzá kellemesen hosszú lecsengés társaságában.