• 35 000 Ft felett ingyenes kiszállítás
  • Széles választék
  • Hetente megújuló akciók
  • Diszdobozos termékek

A limoncello fogyasztása

A limoncello egy olasz citromlikőr, amely egyre nagyobb népszerűségre tesz szert hazánkban is, azonban sokan azért nem merik kipróbálni, mert nincsenek tisztában néhány alapvető tudnivalóval. Ilyen például a limoncello fogyasztása is.

Mivel likőrként definiálják, ezért rengetegen úgy gondolják, hogy csak tisztán, aperitifként lehet fogyasztani, holott valójában a limoncello egy nagyszerű koktélital, aminek minden formájában jól áll a behűtés, a hűvös környezet.

 

Bár népszerűsége folyamatosan növekszik, itthon azonban sokan még mindig nem ismerik a limoncello nevét, ezért úgy döntöttünk, hogy szentelünk neki egy átfogó cikket, amelyben természetesen nem csak a limoncello fogyasztása kapta a központi szerepet.

 

Egyrészt azért, mert ez az ital ennél sokkal többet érdemel, másrészt pedig azért, mert a fogyasztásához kapcsolódó tudnivalók megértéséhez feltétlenül ismerni kell az ital hátterét.

 

Ha rögtön egy pohárka citrom likőrrel a kezedben olvasnád tovább az alábbiakat, csak kattints a következő linkre: limoncello vásárlás.

 

Mi az a limoncello?

 

Vicces közhely, de gyakran hallani az olaszok kapcsán, hogy ha az élet odakint citromot ad az ember kezébe, akkor abból nem limonádét, hanem limoncellót készítenek.

 

Ez már önmagában jól prezentálja, hogy mennyire fontos szerepet játszik ez az ital az olasz kultúrában. Bár nem nemzeti ital, mindenki ismeri arrafelé, neve pedig szó szerint fordításban azt jelenti: citromból készült likőr.

 

Ez maximálisan fedi a valóságot, hiszen a limoncello valójában egy citromlikőr, amely eredetileg a Nápolytól délre fekvő Amalfi-partról, illetve annak régiójából eredeztethető. Mivel azonban a limoncello kifejezés nem kapott eredetvédelmet, Olaszországnak szinte minden részén készítik és fogyasztják.

 

A legnagyobb érdekessége, hogy a legtöbb citromlikőrrel ellentétben nem a gyümölcs húsából, hanem a héjából származó aromák adják a likőr sajátosságait és intenzív ízélményét, amihez főként Limone di Sorrento vagy Limone Casta Amalfi citromfajtákat alkalmaznak.

 

Pontosabban ezekből készülnek a legjobb limoncellók, de mivel alapvetően kevés terem belőlük, ezért más fajtákat is egyre gyakrabban bevonnak a műveletbe, a szempont egyedül az, hogy biogazdálkodásból származzon.

 

A limoncello rövid története

 

Sajnos nem pontosan ismert, hogy mikor és ki készített először limoncellót, egyes források szerint évszázados hagyományai vannak Sorrento-félszigetén, ahonnan a turizmus felfutása indította el világkörüli útjára az italt az 1980-as években.

 

Miután a turisták egyre nagyobb mennyiségben vitték haza, a gyártók meglátták benne az üzletet, és elkezdték nagy mennyiségben gyártani, így rövid időn belül a világ minden régiójában, így Magyarországon is megjelent, elterjedése azonban még mindig folyamatban van, hiszen sokan nem ismerik ezt a nagyszerű finomságot.

 

Hogyan készül a limoncello?

 

A limoncello készítése minden esetben egy többlépcsős folyamat. A legtöbb gyártó azzal kezdi, hogy a megtisztított citromot vékonyan meghámozza. Rendkívül fontos, hogy csak a külső héjra van szükség, az alatta elhelyezkedő fehér védőrétegre, a mezokarpiumra nem, az ugyanis keserűvé tenné a végeredményt.

 

Az így keletkező héjreszeléket ezt követően legalább egy hónapra 95 százalékos alkoholba áztatják, aminek részeként az alkohol kivonja az illóolajakat. Ez a folyamat az úgynevezett macerálás.

 

Ezt követően az erőteljes alkoholos párlatot meleg vízzel és cukorral keverik el, hogy ihatóvá tegyék. Néhány hét pihentetés után az egészet gondosan leszűrik, és gyakorlatilag kész a limoncello, egy erőteljesen gyümölcsös és frissítő likőr, amely kellemesen édes hatásokat kelt, keserű mellékíz nélkül.

 

Limoncello készítése otthon? Nem lehetetlen!

 

Ámbár közel sem egyszerű, hiszen nem egy közönséges citromlikőrről beszélünk. Az eredményesség leginkább attól függ, hogy tudunk-e igazi bio citromot vásárolni, megfelelően le tudjuk-e hántolni a héját, és van-e annyi időnk, hogy odafigyeljünk rá a macerálási folyamat során.

 

Ha ezek biztosítva vannak, akkor a limoncello elkészítése nem lehetetlen ugyan, de összességében jobban járunk, ha az italt inkább készen megvásároljuk valamelyik ital webshop kínálatából.

 

A limoncello fogyasztása

 

Tradicionálisan a limoncellót aperitifként fogyasztják. A legjobban akkor érezteti a benne lakozó hatásokat, ha megfelelően behűtötték, az ital ugyanis melegen nem a legjobb választás.

 

Az olaszoknál ezért gyakran töltik egyenesen a fagyasztóból, méghozzá hűtött pohárban vagy extra jéggel, hogy minél tovább megtarthassa hideg jellegét.

 

Fogyasztásakor érdemes odafigyelni arra, hogy kis kortyokban történjen, így az italban megtalálható csodálatos aromák kellemesen csiklandozzák majd az ízlelőbimbókat és az orrot egyaránt.

 

Alapvetően rövid lecsengéssel járó, de nagyon intenzív ízélményt kínál, a 30-35 százalékos alkoholtartalom miatt pedig érdemes óvatosnak lenni, mert két-három pohárka már érezteti a hatását.

 

Népszerű limoncello koktélok

 

Azon túl, hogy jéghidegen és önmagában egy különösen frissítő és ízletes aperitif, a limoncello koktélokban is jól megállja a helyét, sőt az olaszok gyakran alkalmazzák citromos ízvilágú süteményekben.

 

Mivel az italban citrusos frissesség uralkodik, ezért a belőle készült koktélok alapvetően élénk, nyárias hatásokkal járnak, és szinte kivétel nélkül elképesztő frissítők. A legnépszerűbb keverékek a következők:

 

  • Limoncello Spritz: Ebben az esetben a limoncellót olasz proseccóval vagy pezsgővel elegyítik, és gyakran vegyítik citromfűvel is a kívánt hatás elérésének érdekében.
  • Limoncello vodkával: A vodka különösen jól áll nagyon sok koktélnak, így a limoncellóból készült finomságokhoz is ideális, különösen némi tonikkal és mentával kiegészítve.
  • Limoncello dinnyével vagy eperrel: A limoncello nagyon jól elegyíthető más gyümölcsös likőrökkel vagy szirupokkal, így a citrusos frissességet kiválóan kiegészítheti a dinnye és az eper aromája némi zúzott jég kíséretében.

 

Amint említettük, a limoncello nagyon sok édes péksüteményben is jól mutat, hiszen képes kiemelni a citrom nagyszerű aromáját. Ide sorolható a limoncello bundt, amely egy gyakran gyümölcsös mázzal bevont kalácsféle, és különösen friss nyárias hatásokat tud biztosítani a leghidegebb napokon is.

 

Ezen felül különösen gyakori az olaszoknál, hogy a tiramisut nem amarettóval, hanem limoncellóval ízesítik, így egy sokkal másabb aromavilágú, üdébb hatású, de ugyanúgy édes desszert lesz az eredmény.