• 25 000 Ft felett ingyenes kiszállítás
  • Széles választék
  • Hetente megújuló akciók
  • Diszdobozos termékek

A Jagermeister története és előállítása

A Jagermeister az egyik legismertebb német gyomorkeserű, amit még azok is jól ismernek, akik nem túl járatosak az alkoholos italok világában, hiszen a gyártó nemcsak magas minőséggel és példaértékű hozzáállással, de kiváló marketinggépezettel is rendelkezik.

Egy klasszikus gyógynövény likőrről beszélünk, aminek az alapját valóban a válogatott gyógynövények biztosítják, de a német precizitás mellett egy titkos receptúra is tartozik hozzá a háttérben, noha azért így is meglepően sokat tudunk történetéről, illetve kialakulásának körülményeiről.

 

Hogy mitől más a Jagermeister, mint a többi gyomorkeserű? Honnan ered a története, hogyan készül és egyáltalán miként kapcsolódik a vadászathoz? Cikkünkben többek között ezekre a kérdésekre is válaszoltunk, sőt egészen az alapokhoz visszanyúltunk ehhez!

 

Mi az a Jagermeister?

 

Bár a Jagermeistert aligha kell bemutatni a legtöbb embernek, azért sokan nem tudják róla, hogy a gyógynövénylikőr eredete az 1930-as évekig vezethető vissza, méghozzá az alsó-szászországi Wolfenbüttel városkájába.

 

Egy gyógyhatással rendelkező likőrkülönlegességről van szó, ami jellegzetes ízvilágát elsődlegesen annak köszönheti, hogy elkészítéséhez 56 különböző gyógynövényt használnak fel, de hogy pontosan melyek azok, annak titkát a szintén hét lakat alatt őrzött receptúra őrzi.

 

Azon kevés német keserűlikőrök közé tartozik, amelyet még ma is Németországban gyártanak és palackoznak, bár tudni kell, hogy ezen a téren már némileg engedékenyebbé vált a gyártó. Lássuk azonban konkrétan azokat a részleteket, amelyek ismerhetők az italról.

 

A Jagermeister története

 

A Jagermeister múltja egészen 1934-ig vezethető vissza Curt Masthoz, a wolfenbütteli ecetgyáros fiához, akit az ecetkészítés egyszerűsége után lenyűgözött az alkoholos italokban, de különösen a likőrökben rejlő megannyi kreatív lehetőség.

 

El is kezdett kísérletezni a legkülönfélébb gyógy- és fűszernövényekkel, majd az említett évben sikerült véglegesítenie a ma ismert Jagermeister receptúráját, ami 56 különböző fűszernövényből, valamint virágokból, gyümölcsökből és gyökerekből állt össze.

 

Különös, de a Jagermeister lassan egy évszázados fennállása során még senkinek nem sikerült pontosan meghatároznia a benne található összetevőket, így a receptúra mindmáig titkosnak tekinthető, sőt történetéhez sem köthetők legendák vagy érdekességek.

 

Curt Mast egyszerűen megálmodta, kellő szenvedéllyel elkészítette, és mint valamennyi így készült termék, úgy a Jagermeister is sikerre lett ítélve. Egyedül a különleges zöld üveghez kapcsolódik egy érdekes történet, amire az alkotó saját maga talált rá.

 

A legendárium szerint Curt szerette volna egy olyan palackba zárni likőrjét, ami kellően erős és strapabíró. Felesége örömére egymás után törte össze a tesztpalackokat a konyha padlóján, mígnem elérkezett egy robusztus téglatest alakú változathoz, ami jól teljesített a házi törésteszteken.

 

A zöld szín ráadásul szintén előnyére vált az italnak, hiszen ez az árnyalat képes arra, hogy kiszűrje az UV-sugarak jelentős részét, így még a közvetlen napsugárzás sem tesz kárt a likőr minőségében és aromavilágában.

 

Honnan származik a Jagermeister név?

 

Hogy alkotója miért nem magáról nevezte el a likőrt? Ennek az oka főként az lehetett, hogy egyenesen imádta a vadászatot. A Jagermeister, azaz fővadász kifejezést éppen akkoriban vezette be az országban a vadászati törvény, így ideális volt az ital számára.

 

Érdekesség, hogy 1934-ben, avagy a Jagermeister születésekor éppen Hermann Göring, a Harmadik Birodalom propagandaminisztere volt az ország vadászmestere, emiatt sokáig nevezték az italt egyszerűen Göring-Schnaps-ként.

 

A Jagermeister előállítása

 

Mint fentebb többször is említettük, a Jagermeister receptjét hétpecsétes titok övezi, még a gyárban sem tudják, hogy pontosan melyek a titkos összetevők, de miután a hetvenes évek óta a világ több országában is elérhető az ital, ezért az előállítás kapcsán enyhíteni kellett egy kicsit a szigorú szabályokon.

 

Ezért is tartja magát a mondás, hogy ha igazi Jagermaistert akarunk inni, akkor azt Németországban kell megvenni, bár tudni kell, hogy a legtöbb országba – így köztük hazánkba is – egyenesen a német gyárból érkeznek a palackok.

 

Vannak azonban olyan helyek a világon, ahová egyszerűbb csak az alapanyagot elszállítani, de az alkohollal, vízzel és cukorral való bekeverés helyben történik a palackozással együtt, amivel sokkal olcsóbb az előállítás, mintha kész palackokban szállítanák a helyszínre.

 

A Jagermeister az export tekintetében még ennek ellenére is a legnépszerűbb német alkoholos italként ismert, így nem meglepő, hogy sokkal többet adnak el belőle külföldön, mint az országhatárokon belül.

 

A Jagermeister típusai

 

Bár a Jagermeister hosszú évtizedeken keresztül az egyetlen és eredeti klasszikus recept alapján készült likőrről szólt, azonban az utóbbi években több típusa is piacra került, amelyek szintén megérdemlik a figyelmet. Lássuk a három ismert Jagermeistert egy kicsit közelebbről!

 

Jagermeister

 

Ha Jagermeister, akkor mindenkinek ez a klasszikus változat jut eszébe először. Nem véletlenül, hiszen a világ egyik legismertebb gyomorkeserűjeként közel 60 különféle gyógynövény biztosítja összhatását.

 

A német precizitás miatt hamisíthatatlan ízhatás jellemzi, benne csodálatos gyógynövényes és fűszeres jegyekkel, amit a legtöbbször általában inkább tisztán fogyasztanak, méghozzá erőteljes behűtést követően, noha manapság azért gyakran találhatunk hozzá kapcsolódóan izgalmasabb megoldásokat.

 

Példának okáért a Jagermeister nagyon ízletes tud lenni narancslével vagy kólával keverve, de vannak egészen extrém koktélreceptek is, amelyekben kakaóval, tejjel, sörrel vagy energiaitalokkal vegyítik. Egy biztos: önmagában nincs párja, ha szeretjük a gyógynövényes keserűlikőröket!

 

Jagermeister Manifest

 

Ha sokkal kifinomultabb formában élveznénk a Jagermeister ízvilágát, akkor mindenképpen érdemes kipróbálnunk a termékcsalád egyik legkedveltebb új tagját. A Jagermeister Manifest összesen négy év kemény fejlesztés munkája, aminél az volt a cél, hogy egy még karakteresebb ízvilágot tudjon elérni a gyártó.

 

A rajongók szerint pedig sikerült, hála az olyan extráknak, mint az újabb összetevők, illetve ezek ötszörös macerálása az alappárlatban, de megjelent a kétfázisú érlelési folyamat is, aminek jóvoltából ebben az italban sokkal erőteljesebbek a hordós érlelésre jellemző fás és tölgyes jegyzetek.

 

A Manifest tehát összességében egy lényegesen komplexebb és testesebb gyomorkeserű, amelyben a fűszeresség, a vaníliás jegyek is nagyon fontos szerepet kaptak. Annyira összetett, hogy minden korty más ízhatást nyújt a szájban, nem véletlen, hogy csak erősen limitált példányszámban került forgalomba.

 

Jagermeister Scharf

 

Bár senki sem tudja, hogy pontosan miként született a Jagermeister Scharf, de alighanem úgy, hogy a titkos recept összetevőinek adagolásakor alaposan megborult a gyömbéres doboz tartalma, hiszen ebben a típusban ez a csípős, mégis izgalmas növény kapta a központi szerepet.

 

Emiatt nevezik a Jagermeister kérdéses típusát egy igazán szenvedélyes italnak, ami nagyon sok tekintetben hajaz az eredeti receptúrára, ahhoz viszonyítva azonban lényegesen gyömbéresebb hatást kelt, sokkal harsányabb jegyek uralkodnak benne.

 

Csípőssége miatt nagyon egyedi, ezért mindenképpen önmagában ajánlott fogyasztani, méghozzá a gyártó szerint úgy, hogy egészen -18 Celsius fokig hűtjük, hiszen ezen a hőmérsékleten képes kiadni magából igazán a benne rejlő aromákat.