• 25 000 Ft felett ingyenes kiszállítás
  • Széles választék
  • Hetente megújuló akciók
  • Diszdobozos termékek

A Bushmills ír whisky története

Aki szereti az ír whiskyt, az biztosan találkozott már a Bushmills nevével. Bár vannak ennél a gyártónál ismertebb nevek is az országban, a legtöbben például a Jamesonnal azonosítják a régiót, azonban a Bushmills több tekintetben is az élmezőnyt kínálja ezen a fronton.

Ennek az oka nem más, minthogy a gyártó mögött egyedülálló módon több mint 400 éves háttér és hagyomány húzódik meg, amivel kiérdemelte a világ legrégebbi engedéllyel működő lepárlójában készült whisky elnevezést.

Már csak ezért is érdemes megkóstolni a Bushmills whiskyt, de fontos még kiemelni a sorból, hogy miközben a lepárló mindig is nagy figyelmet fordított a tradíciók ápolására, azért időről-időre bátran jelentkezik újdonságokkal is.

Hogy mit kell tudni a Bushmills ír whisky történetéről, illetve a gyártó termékeiről? Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat!

Ha olvasás közben minőségi italt kóstolgatnál: whisky rendelés.

 

Több mint 400 éves hagyomány áll a Bushmills ír whisky mögött

 

Amint azt már fentebb is említettük, a Bushmills whiskyn elsődlegesen azért akad meg az emberek szeme, mert hatalmas múlt áll a gyártó mögött. A lepárló ugyanis 1608 óta, azaz több mint 400 éve működik hivatalosan.

Ezzel a Bushmillsben található gyártót a világ legrégebbi engedéllyel rendelkező whiskylepárlójaként ismerhetjük, és a mai napig pontosan ugyanott és közel ugyanazokkal a módszerekkel, illetve receptekkel dolgoznak, mert a whiskykészítés mestersége itt nemzedékről-nemzedékre száll.

A lepárló Írország északi partján helyezkedik el, a regionális háttér pedig elengedhetetlen a megszokott ízvilág és minőség eléréséhez, hiszen az italhoz szükséges vizet a mai napig a bazaltsziklás mederben csordogáló Bush folyóból veszik.

Sokan egy hatalmas városként képzelik el a whisky nevét is adó Bushmillst, valójában azonban egy aprócska faluról, egy közösségről van szó, ahol a család, a barátok és a szomszédok szinte kivétel nélkül a szeszfőzdében dolgoznak, és igazi közösségként biztosítják a márkára jellemző magas minőséget.

A kis falucska egyébiránt onnan kapta nevét, hogy a Bush folyó mentén több vízi malom is működött az évszázadok során, de ezek közül ma már nagyon sok nem létezik vagy csak muzeális értékként látható.

 

A mai napig árpából készítik a Bushmills whiskyt

 

A Bushmills whisky története természetesen nem volt mindig olyan idilli és sikeres, mint manapság. Különösen nagy problémát okozott számukra például, amikor az 1850-es években extra árpa adót vetettek ki Írországban a szeszfőzdékre.

Köztudott, és ez már akkor is ismert volt, hogy árpamalátából lehet a legjobb és legfinomabb whiskyt készíteni, ez az árpaadó azonban örökre megváltoztatta az ír whiskyket, hiszen nagyon sokan kukoricával és más alacsonyabb minőségű gabonával kezdték el helyettesíteni az árpát.

A Bushmills azonban vállalta, hogy megfizetik a különadót, cserébe azonban megtartják az ír whiskyk sajátosságait, így azon kevés lepárlók közé tartoznak, akik soha nem engedtek az elveikből.

A lepárló történetét ráadásul számos más tragédia is nehezítette. 1885-ben például az egész Old Bushmills Distillery leégett, gyakorlatilag elölről kellett kezdeni mindent, de a gyártó nem adta fel, rövidesen újjáépítette lepárlóját, így sikeresen ki tudta elégíteni az akkora már jelentős mértékben megugró amerikai keresletet.

Sajnos ez az időszak sem tartott sokáig, hiszen a szesztilalom idején, az 1920-as években a Bushmills nem importálhatott több whiskyt a tengerentúlra. Szerencsére a tilalom nem tartott olyan sokáig, hogy teljesen tönkretegye a lepárlót, aminek meg is lett az eredménye.

A Bushmills ugyanis az 1950-es években megélte az aranykort, a popkultúra állandó szereplőjévé vált, rengeteg klasszikus filmben és reklámkampányban szerepelt a nevük, így mára kitörölhetetlen nyomot hagytak az ír whisky piacán.

Nevük a mai napig megkérdőjelezhetetlen szereplő az ír whiskyk között, és a jelek szerint sok-sok éven keresztül ez a helyzet így is marad.

 

Bushmills whiskyk

 

Hogy milyen termékekkel van jelen a piacon a Bushmills? Lássuk ezek közül a legnépszerűbbeket:

 

Bushmills The Original

 

Amint a neve is mutatja, a Bushmills The Original az eredeti és hamisíthatatlan receptúra alapján készült ír whisky, amely évszázados tapasztalat alapján készül, mint egy vérbeli single malt termék.

Egy igazi díjnyertes ital, amely válogatott árpaszemekből és háromszoros desztillálás során nyeri el végleges formáját, majd érleléséhez korábban bourbon és sherry tárolására használt fahordókat alkalmaznak, amelyek friss gyümölcsösséget, illetve vaníliás jegyeket adnak az italhoz.

Egy rendkívül gazdag ízvilágú párlatról van szó, amely az első korty után megmutatja komplex, mégis lágyan melengető aromáit pontosan úgy, ahogyan azt generációk óta érzik benne a fogyasztók.

 

Bushmills Black Bush

 

A Bushmills Black Bush az eredeti ír whisky továbbfejlesztett változata, aminek az elkészítéséhez kivételesen nagy mennyiségű malátát alkalmaznak, a háromszori lepárlás mellett pedig Oloroso sherry és bourbon hordókban érlelik, amíg tökéletessé nem válik.

Az egyedülálló receptúrára épülő Bushmills Black Bush nagyon gazdag gyümölcsös jegyekkel büszkélkedhet, de különösen intenzív karakteresség is jellemzi, amit egészen meglepő simaság ural.

Sokan az egyik legjobb és legösszetettebb ír whiskynek tartják, nem véletlen, hogy hosszú-hosszú évek óta a gyártó egyik legnépszerűbb terméke, hiszen jégre töltve és önmagában fogyasztva egyenesen csodálatos élményt kínál.

 

A Bushmills single malt termékcsalád

 

A legtöbb whiskygyártóval ellentétben a Bushmills egyelőre még nem folytatott drasztikus kísérleteket ízesített italokkal és egyebekkel, ellenben single malt termékcsaládjuk részeként többféle évjárat közül válogathatnak a fogyasztók. Ezek a következők:

 

10 éves Bushmills

 

A 10 éves Bushmills ír whisky egy nagyon szolid malátás ír whisky, amit legalább 10 éven át érleltek a palackozás előtt kézzel válogatott és ellenőrzött bourbon, illetve sherry hordókban. Zamatos illatok, frissesség, érett gyümölcsösség, krémes vanília és pirított fás háttér jellemzi.

 

16 éves Bushmills

 

A 16 éves Bushmills különlegességét az adja, hogy a hosszú érlelés után – amit szintén bourbon és sherry hordókban végeznek – port pipes-ban fejezik be az ital elkészítését, ami legalább egy évet vesz igénybe. Ennek köszönheti az ital a rubinvörös árnyalatát, a sötét bogyós gyümölcsös aromákat, valamint a mandulás és fűszeres hátteret.

 

21 éves Bushmills

 

Az ír whiskyk egyik ikonjaként tekintenek sokan a 21 éves Bushmills-re, amely azért olyan különleges, mert legalább 19 éven keresztül oloroso sherry és bourbon hordókban érlelik, majd az utolsó két évre madeirai hordóba zárják, így érett, lágy, gyümölcsös, mazsolás, kissé portugál boros hatást keltő ital születik.

 

25 éves Bushmills

 

A 25 éves Bushmills ír whisky a termékkategória egy újabb csodája, amit 4-6 évig érlelnek bourbon és sherry hordókban, majd ezt követően speciális európai tölgyfa hordókba kerülnek, amelyet egy olyan családi vállalkozás készít, akik a mai napig kézzel dolgoznak és ugyanazt a kompromisszummentességet képviselik, mint a Bushmills. Elképesztően lédús, sötét gyümölcsös hatású whiskyről van szó, amely mandulás, cseresznyés, szilvás és szedres hatást kelt.

 

30 éves Bushmills

 

A 30 éves Bushmills esetében is különleges érlelési eljárás biztosítja a végeredmény minőségét. Az italt 14 évig bourbon és sherry hordókban tartják, majd 16 évre első töltésű Pedro Ximénez hordókba töltik, ami rendkívül gazdag, elegáns, aszalt gyümölcsös aromákat biztosít a párlatnak bársonyosan sima, édesen datolyás jelleg társaságában.