A bor tárolása alapvető fontosságú ahhoz, hogy a palackba töltött nedű sokáig megőrizze jó tulajdonságait, hiszen a nem megfelelő körülmények akár teljesen tönkre tudják tenni az italt.
Tévedés ugyanakkor azt hinni, hogy a helyes bortároláshoz mindenképpen pincére vagy drága borhűtőre van szükség. Szinte minden lakásban eltárolható egy-két évig egy minőségi bor, azonban ehhez ismerni kell például a zárás módját, de gyakran más tulajdonságait is.
Nagyon sokan vannak úgy, hogy egy-egy üveg bort különleges alkalmakra tartogatnak, azonban nem tudnak megfelelő körülményeket biztosítani számára, ezért a felnyitáskor még a drágább italok is rossz ízhatást nyújtanak.
Hogy ezt megakadályozzuk, az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, ami a bor tárolása kapcsán lényeges lehet, hiszen egy-két évig még az olcsóbb borok is jól tárolhatók szinte bármelyik lakásban.
Amennyiben nincs mit tárolnunk, de szeretjük az italtípust, válogassunk kedvünkre a Vitexim kínálatából: minőségi bor.
A bor tárolása szobahőmérséklet alatt a legideálisabb
A legfontosabb tudnivaló a bor tárolása kapcsán, az a megfelelő hőmérséklet. Sokan élnek abban a tévedésben, hogy a borral akkor tesszük a legjobbat, ha hűtőbe rakjuk, hiszen nem véletlenül árulnak ebből a célból például borhűtőket. Valójában azonban ez tévedés!
Amit ebben a tekintetben sokan nagyon jól tudnak, hogy a bort érő külső hatások, így például a nagy meleg is rontja a minőséget. A tapasztalatok és a kutatások úgy tudják, hogy a 21 Celsius fok feletti értékek mellett a bor minősége még zárt palackban is romlik.
Emiatt a szobahőmérséklet egyáltalán nem ideális a boroknak, aki tehát a nagyszülőktől ellesve a szekrény tetején tárolja a borokat, mert a felmenői is így csinálták, az jobb, ha leszokik erről a szokásról, mert néhány hónap után ott valamennyi ital tönkremegy, de legalábbis veszít élvezeti értékéből.
Az optimális hőmérséklet
A bor tárolása kapcsán a legoptimálisabb hőmérséklet a 7 és 17 Celsius fokos intervallum, ami a legtöbb nedűnél azt is jelenti egyben, hogy rögtön fogyasztásra alkalmassá válik.
Amennyiben a bor túl sokáig meleg környezetben marad, aromavesztés léphet fel, de például a folyamatos hőmérsékletváltozások se tesznek jót az ilyen italoknak, szóval próbáljunk meg állandó körülményeket biztosítani neki.
Ehhez a legjobb általában a spájz vagy ha van, akkor a saját pince, de egy fűtetlen szoba is ideális lehet, ahol a téli időszakban általában 8-10 Celsius fok körül marad a hőmérséklet.
Ha egyik sem áll a rendelkezésünkre, akkor válasszuk ki a lakás északi fekvésű helyiségét, és egy ott megtalálható szekrényt, amelyben a hidegebb időszakokban biztosan optimális hőmérséklet uralkodik majd a bor tárolásához.
Hűtőben ne tároljunk bort
Bár a fentiek alapján már világossá válhatott, azonban mindenképpen érdemes kiemelnünk, hogy hűtőszekrényben soha ne tároljunk bort, legfeljebb csak annyi ideig, amíg optimális fogyasztási hőmérsékletűvé nem válik.
A hűtőben ugyanis 7 Celsius fok alatti hőmérsékletek uralkodnak, és a túl hideg tönkre tudja tenni a bor aromáját, az ital pedig így egyszerűen nem tud érni a palackban, sőt egy minőségi, parafadugós bornál a zárás kiszárad, az alacsony páratartalmú levegő bejutása pedig a nedű oxidációját okozza.
Sokan a borhűtők miatt teszik hagyományos hűtőbe a bort. Tudni kell azonban, hogy előbbiek direkt a bor tárolása miatt lettek kifejlesztve, azaz nem hűtenek annyira és széles skálán szabályozható a hőmérsékletük éppen azért, hogy az italok mindig a legoptimálisabb környezetben maradjanak.
Óvjuk a fénytől a palackokat
A hőmérséklet mellett a fénytől is óvni kell a bort. Egészen pontosan a napfénytől. Nem véletlenül tárolják a minőségi bortermelők sötét pincékben a borokat, hiszen a fényhatás olyan folyamatokat tud elindítani a palackokban, ami utána nagyon rossz ízeket vált ki.
Részben éppen ez az oka annak, hogy a legtöbb bort sötét palackban dobják piacra, hiszen a sötétített üveg képes arra, hogy legalább átmenetileg védelmet adjon a fényhatástól, de hosszabb távon nem képes megóvni a bort a kellemetlen hatásoktól.
Különösen nagy ellensége a bornak az UV-sugárzás, hiszen ennek hatására idő előtt elkezd öregedni, ízjegyei pedig megkopnak. A napfényben tárolt borok kifejezetten kellemetlen aromákkal rendelkeznek még akkor is, ha egyébként magas minőséget képviselnek.
A minőségi bor ugyanis egy élő flóra, a külső hatásokra folyamatosan változó szisztéma, ami megfelelő tárolás esetén nemesedik, ellenkező esetben viszont a belső kémiai folyamatok negatív irányba is elindulhatnak.
Ezért jó választás a bor tárolása kapcsán a pince, de egy sötét kamra vagy egy zárt szekrény, ahol ideálisak a hőmérsékletek. Ha a bort csak néhány hónapig akarjuk tárolni, átmenetileg kartondobozba is elhelyezhetjük, amennyiben a többi külső hatás optimális a számára.
A bor tárolása fektetve a legoptimálisabb, de nem minden esetben
Végül, de nem utolsó sorban egy nagyon fontos dologra kell még odafigyelnünk a bor tárolása kapcsán: a palack helyzetére. Rengetegen tartják állítva a bort, mások azonban szentül meg vannak győződve róla, hogy kizárólag fektetve optimális. Hogy kinek van igaza? Valójában senkinek és mindenkinek!
A fektetett tárolás ugyanis kizárólag a parafadugóval lezárt boros palackok esetén mérvadó, illetve fontos szempont. A lényege, hogy a bor belülről folyamatosan nedvesen tartsa a zárást, ha ugyanis a parafadugó kiszárad, akkor levegő jut a palack belsejébe, ami a bor oxidációját idézheti elő.
Csak emiatt terjedt el, hogy minden bort fektetve kell tárolni, de valójában ez csak a parafadugós, azaz főként magasabb minőségi osztályba sorolható italoknál nagyon fontos.
A bor tárolása szilikondugós vagy lecsavarható kupakos megoldás esetén nem igényel ekkora odafigyelést, hiszen ilyenkor nincs, ami kiszáradjon, tehát bátran elhelyezhetjük a polcon állítva is.
A fektetés természetesen ezeknek az italoknak sem árt, azonban nincs akkora jelentősége, mint a parafával zárt termékeknél.
Nyilván minderre csak akkor kell nagy figyelmet fordítanunk, ha sokáig szeretnénk tárolni a borokat, hiszen ha a megvásárolt palackokat néhány napon belül elfogyasztjuk, teljesen mindegy, hogy fektetve vagy állítva tartjuk őket.
Nem elhanyagolható szempont továbbá, hogy igazán nagy figyelmet csak a minőségi borok érdemelnek ebből a szempontból, hiszen kizárólag ezek tárolhatók el hosszabb távon, a gyorsabb fogyasztásra szánt boroknál ezekre a kritériumokra nem kell akkora figyelmet fordítani, hiszen még optimális környezetben is romolhatnak a tulajdonságaik, ha sokáig nem fogyasztjuk el őket.